Skip to main content
12 January 2024

Email marketing: Οδηγός για ενισχυμένη ασφάλεια και αξιοπιστία της επιχείρησής σας

Τα τελευταία χρόνια το email έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ψηφιακών «εισβολέων» που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες προσώπων και επιχειρήσεων.

image

Ενδεικτικά, μέχρι το 2023, πάνω από το 72% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν πληγεί από επιθέσεις ransomware, με το email να αποτελεί το νο.1 μέσο «εισβολής».

Για τη χώρα μας, το ζήτημα της ψηφιακής ασφάλειας είναι ακόμη πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες στον κόσμο που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιθέσεις μέσω διαδικτύου.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις οι Google και Yahoo, ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κανονισμών για την αποστολή μαζικών email, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι πιο συχνές απειλές ασφαλείας στο Email Marketing

Απάτες (Scams – Frauds)

Οι απάτες μέσω επιχειρηματικών emails έχουν σχεδιαστεί για να αποσπούν και να μεταφέρουν χρήματα απευθείας σε λογαριασμούς που έχουν στην κατοχή τους οι «εισβολείς».

Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τακτική ονομάζεται CEO fraud, όπου ένας απατεώνας υποδύεται μέσω email ένα ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης που εργάζεστε ή ενός συνεργαζόμενου οργανισμού ζητώντας χρήματα ή πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Οι οργανισμοί και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν συναλλαγές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν στόχος αυτών των απατεώνων.

Phishing

Το "phishing" είναι μια συνηθισμένη τακτική που έχει στόχο να παραπλανήσει τους χρήστες ώστε να παρέχουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό. Οι κακοποιοί εξαπατούν τα θύματά τους προσποιούμενοι έναν αξιόπιστο φορέα και στέλνοντας δόλια μηνύματα σχεδιασμένα να προκαλέσουν μια επιβλαβή ενέργεια. Εάν έχετε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή smartphone, είναι πιθανό να έχετε γίνει στόχος απόπειρας phishing.

Μια από τις πιο συχνές περιπτώσεις "phishing" παρουσιάζει ένα email να προέρχεται από ένα γνωστό ίδρυμα, όπως μια τράπεζα ή μια εταιρεία τεχνολογίας, προτρέποντας το θύμα:

  • να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο, ο οποίος ανακατευθύνει σε μια κακόβουλη ιστοσελίδα,
  • να ανοίξει ένα συνημμένο αρχείο, το οποίο θα μολύνει τη συσκευή με κακόβουλο λογισμικό.

Info: Οι ιστοσελίδες phishing είναι ψεύτικες και συνήθως κακής ποιότητας σελίδες που έχουν σχεδιαστεί να προσποιούνται την επίσημη ιστοσελίδα ενός φορέα ή μιας επιχείρησης. Στόχος τους είναι η συλλογή προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας, εμπλοκή σε παράνομες ενέργειες ή για την υπεξαίρεση και μεταφορά χρημάτων.

Κακόβουλο λογισμικό (Malware)

Ο όρος "Malware" καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν και να προκαλούν ζημιά στους υπολογιστές και τα δίκτυα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να καταστρέψει πληροφορίες, να μπλοκάρει συστήματα ή ακόμη και να τα απενεργοποιήσει εντελώς! Οι ιοί των υπολογιστών (viruses) είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα. Σήμερα, όλο και περισσότερο, οι κακοποιοί χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για να υποκλέψουν πληροφορίες και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Ένα κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να διαδίδεται με ελάχιστη ή καθόλου παρέμβαση εκ μέρους του χρήστη. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες κακόβουλων προγραμμάτων περιλαμβάνουν τα: Virus, Worm, Malware, Trojan horse, Spyware και Botnets.

Οι κακοποιοί συχνά διανέμουν το κακόβουλο λογισμικό μέσα από συνδέσμους και συνημμένα αρχεία σε email. Οι συνέπειες μιας μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό μπορεί να περιορίζονται σε ενοχλητικά διαφημιστικά αναδυόμενα παράθυρα ενώ άλλες φορές μπορούν να προκαλέσουν σημαντική απώλεια ή κλοπή πληροφοριών.

Εκτός από τη βλάβη του εξοπλισμού σας, ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το δίκτυο της επιχείρησής σας, προκαλώντας σημαντική ζημιά και απώλεια παραγωγικότητας.

5 βήματα για αυξημένη ασφάλεια και ισχυρό brand reputation

  1. Ταυτοποίηση email domain αποστολέα

Θωρακίστε την επιχείρησή σας απέναντι σε ηλεκτρονικές απειλές και κινδύνους, όπως για παράδειγμα την αποστολή κακόβουλων email που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τον οργανισμό σας με την εφαρμογή πρωτόκολλων ασφαλείας όπως είναι τα SPF, DKIM και DMARC. Με αυτό τον τρόπο, πιστοποιείτε την αυθεντικότητα της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης και ενισχύετε την αξιοπιστία του φορέα σας προς τους παρόχους email κάνοντας δυσκολότερο το έργο κάποιου απατεώνα που θα επιδιώξει να σας μιμηθεί.

  1. Χρήση μεθόδου double opt-in

Εφαρμόστε double opt-in μέθοδο για την εισαγωγή των δεδομένων των συνδρομητών σας, προκειμένου να διασφαλίζετε ότι οι διευθύνσεις που εισάγονται στην λίστα σας είναι έγκυρες. Αυτό σημαίνει ότι αφού ένας χρήστης εγγραφεί στο ενημερωτικό σας δελτίο, θα λάβει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης που του ζητά να επαληθεύσει την εγγραφή του. Με αυτό τον τρόπο, οι καμπάνιες email marketing της επιχείρησής σας θα φτάνουν στους παραλήπτες που πραγματικά θέλουν να τις λαμβάνουν, ενώ ταυτόχρονα, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο αποστολής email σε μη έγκυρες ή κακόβουλες διευθύνσεις.

  1. Επαλήθευση της λίστας email σας

Διατηρήστε «καθαρή» τη λίστα των συνδρομητών σας, με επιβεβαιωμένες email διευθύνσεις, ώστε το ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce Rate) των αποστολών σας να διατηρείται σε μηδενικά ή χαμηλά ποσοστά, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επηρεάζεται αρνητικά η φήμη του Domain σας. Στην πλατφόρμα της Apifon, οι συνδρομητές που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης εξαιρούνται αυτόματα από τις μελλοντικές καμπάνιες σας.

Tip: Αποφύγετε την αποστολή email σε παραλήπτες που δεν έχουν ανοίξει τις απεσταλμένες καμπάνιες για διάστημα 30-90 ημερών.

  1. Τμηματοποίηση και εξατομίκευση των email σας

Η τμηματοποίηση της λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας επιτρέπει να στέλνετε στοχευμένα email σε συγκεκριμένες ομάδες παραληπτών, διασφαλίζοντας ότι τα μηνύματά σας είναι σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους και εξατομικευμένα. Από την άποψη της ασφάλειας, η τμηματοποίηση μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων πιθανών παραβιάσεων ασφαλείας. Χωρίζοντας τη λίστα σας σε μικρότερα τμήματα, μπορείτε να απομονώνετε και να αντιμετωπίζετε γρήγορα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

  1. Κατάλληλη εκπαίδευση της ομάδα σας

Εκπαιδεύστε τους συνεργάτες σας ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά ύποπτα emails. Οργανώστε τακτικές ενημερώσεις και σεμινάρια διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για την επιχείρηση και τους πελάτες σας. Η κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματιών σε συνδυασμό με τη χρήση ισχυρού και τακτικά ενημερωμένου λογισμικού προστασίας είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των απειλών.

Ανακαλύψτε περισσότερες συμβουλές για να διατηρήσετε ασφαλή το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησής σας.

Η ασφάλεια στο email marketing αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ψηφιακής στρατηγικής κάθε επιχείρησης. Η κατανόηση των απειλών και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και της επιτυχίας. Με τη συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών σε ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων, οι επιχειρήσεις μπορούν να «θωρακίσουν» τα δεδομένα τους και να καλλιεργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συνεργάτες τους.

Ξεκινήστε σήμερα με την Apifon και αισθανθείτε σίγουροι για την προστασία των δεδομένων σας μέσα από σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στην αγορά.


go beyond

Apifon

go beyond